Start » Sommelier

Sommelier

Sommelier med många bollar i luften

Den som är intresserad av dryck, måltid samt service kan utbilda sig till sommelier. Restaurang- och hotellhögskolan i Hällefors erbjuder programmet Sommelier och måltidskreatör (180 hp) med måltidskunskap och värdskap som huvudämnen. Sommelierer har som uppgift att rekommendera drycker till maten, att beställa viner och skriva vinlistor, men också att utbilda sina medarbetare. Att arbeta som sommelier kräver långt mer än bara kunskaper om drycker. Därför är en utbildning nödvändig för att lyckas inom en bransch där konkurrensen är hård.

Många hovmästare börjar sina karriärer som sommelier. Hovmästare leder arbetet på restauranger genom att organisera och planera. Goda egenskaper hos en hovmästare eller sommelier är att vara flexibel, stresstålig och utåtriktad. Hovmästare och sommelierer arbetar främst på större restauranger, och gärna på exklusiva restauranger. På mindre restauranger ersätter servitörer hovmästarens och sommelierns uppgifter.

Som sommelier är det viktigt att besitta kunskap om vin, vindistrikt och druvsorter. Kunskaper om hur man beskriver och bedömer viner är också viktiga. Framför allt är det av stor vikt att man har förmågan att hitta goda kombinationer av dryck och mat. Skickliga sommelierer har djupare kunskaper om områden som Bordeaux, Bourgogne Champagne som Cognac.

Andreas Larsson har blivit svensk mästare, nordisk mästare, europeisk mästare och världsmästare som sommelier. Larsson har dessutom erhållit pris för Rookie of the year och vunnit Ruinart Meuileur Sommelier de Súede. För att lyckas som sommelier framhåller Larsson att man behöver vara kunnig, men också vara skicklig på att förmedla kunskapen. Viner han särskilt uppskattat är 1971 Romanée Conti och 1972 Vega Sicilia.

Förutom Restaurang- och hotellhögskolan erbjuder även Restaurangakademien sommelierutbildning i två steg, för 28 890 respektive 57 230 kronor. Förkunskaper är inte en förutsättning för att lyckas, däremot underlättar det om man är engagerad och visar sig intresserad. Här får studenter lära sig om områden som dryckeshistoria, dryckesförsäljning, odling och service. Utbildningen består av 13 heldagar fördelat på 13 veckor.

Sommelier